September 14th, 2014 – Meerssen Marathon

Dat was er weer eentje… Vanmorgen vertrokken naar het Zuid Limburgse Meerssen om daar de beentjes weer even te trainen. Na de inspanningen van vorige week 8 dagen lang geen meter getraind, dat leek me even beter. Eens kijken wat de dag van vandaag dus bracht. Gelukkig geen onchristelijke starttijden hier, of beter gezegd, katholieke tijdstippen. Om 11 uur de start, waar meneer de bisschop eerst de zegeningen over ons uitsprak waarna we nog even met wijwater besprenkeld. Het is weer eens wat anders…

De start

Bisschop


Goed, de start. Ik was van plan een rustig trainingstempo aan te houden. De eerste kilometer was nog relatief vlak, maar daarna kwam de eerste (zij het – goed-lopende) klim. Een klim van pak hem beet een kilometer met slechts een klein stijgingspercentage. En in het begin voel je dat nog niet zo. Na een kilometer of 3 volgde een wat pittiger klim, wat korter maar stijler. Ik ben de namen vergeten, maar het werden hier heuse bergen genoemd. De eerste 10 kilometer lag mijn hartslag te hoog. Ik was al bang dat ik vorige week wat te diep was gegaan en daar lijkt het nu op. Het waren vandaag twee rondjes van een halve marathon, dus ik kon halverwege uitstappen. Ik hield daar behoorlijk rekening mee. Vandaag 1400 mensen aan de start van de MEERSSEN MARATHON, maar de wedstrijd deed zijn naam niet veel eer aan; aan de hele marathon afstand stonden slechts 52 mensen aan de start.
Gelukkig startten we tegelijkertijd met de halve marathon zodat we toch met honderden tegelijk de eerste 21 kilometer aflegden. Dat was dus prima in kleine groepjes lopen. Na de eerste 10 kilometer liep de hartslag maar een paar slagen omhoog. Dat was in ieder geval een positief teken. De beentjes begon ik al wel te voelen, maar daar was ik hiervoor, de beentjes moeten getraind worden voor later dit jaar. Ik besloot dus na zo’n 20 kilometer om toch maar voor de hele afstand te gaan. En zo kwamen we met een hele groep bij de start/finish waar tot mijn grote verassing iedereen stopte en ik als eenzame strijder het Limburgse landschap weer ging trotseren.
In galop

In galop

Niemand voor me en achter me te zien. Ik kwam als 17e door, en ik zal het alvast verklappen, ik eindigde ook als 17e. De organisatie was overigens prima, op bijna elke straathoek een vrijwilliger, niet verkeerd voor mij, want helemaal alleen lopen is niet mijn sterkste punt. Een afslagje is zo gemist. Gelletjes had ik weer niet meegenomen, maar ik zorgde er dit keer wel voor dat ik onderweg genoeg water/sportdrank en banaantjes nam. Bij de laatste verzorgingspost hadden ze ook nog eens cola voor de broodnodige cafeine voor de laatste kilometers. De beentjes begonnen aardig pijn te doen, maar ik kon doorlopen en het tempo er ook nog wel aardig inhouden. Na voor de tweede keer de kleine dorpjes rondom Meerssen te hebben doorkruist, naderde ik Meerssen weer. Zo’n anderhalve kilometer voor de streep nog een laatste pittige klim. De laatste kilometer redelijk ontspannen kunnen lopen, ik zou redelijk makkelijk binnen de 3 1/2 uur finishen. Op zich een prima tijd voor een training, maar de hartslag was wel wat te hoog. Nog geen top-conditie dus, en ook niet het beste voor een optimaal trainings-effect. Daarentegen zijn de benen wel weer sterker geworden. Het vele enthousiate publiek was erg leuk, en in de laatste bocht stond zelfs ‘living legend’ Jogging Jo me aan te moedigen. Deze 64-jarige man kan nog verschrikkelijk hard lopen. Hij stond al keurig gekleed aan de kant. Vreemd, ik dacht dat hij ook de marathon zou lopen. Naderhand zag ik dat hij dat inderdaad al gedaan had, en deze zware marathon gewoon binnen de 3 uur had gelopen. Onwaarschijnlijk hard! 64 jaar!
Goed, de finish was daar, en de Limburgse vlaai was daar. Wat het nut was van deze dag zal de komende weken bewijzen, wanneer ik weer langzaam in training ga. We gaan het zien.

Finish:
This entry was posted in Marathons. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.