October 13th 2018 – Orderbos Trail, Apeldoorn (15km)

Vandaag wilde ik revanche nemen voor de deceptie van vorige week. Maar dan moet je niet verkeerd lopen.
Na jarenlang de Loenermarktrail te hebben georganiseerd en daar een paar jaar geleden mee gestopt te zijn, kwam de “andere” atletiek-vereniging uit Apeldoorn, AV’34 nu met een nieuwe trail; de Orderbos-trail.
Start en finish op de atletiekbaan bij Orderbos.
Om 1 uur de start, drie afstanden vandaag, 5, 10 en 15 kilometer. De langste maar, dan.
Die bleek ook de minste deelnemers te hebben. De speaker had het over 100 man, het waren er iets minder volgens mij. En er werd vanaf de start niet hard gelopen.

Direct vanuit de start ervandoor


Dus dan zelf maar de kop nemen. En direct een gaatje geslagen. Het parcours was erg leuk, veel single-track, in het begin een paar klimmetjes en het moeilijk gedeelte zat in de laatste kilometers.
Ik liep (misschien wel als enige) met een drinkbus, alhoewel er één drinkpost was. Had er wat extra zouten in gedaan, dat van vorige week wilde ik niet weer meemaken. En het was toch weer 27 graden vandaag.
Na 3km begon ik al te drinken, het was dorstig weer. Achterom kijken doe ik (vrijwel) nooit, maar na een kilometer of 6 zat er een deel in het parcours waar je kon zien of er mensen achter je zaten. Niemand! Ik had dus een behoorlijk gat geslagen.
Ik had de navigatie voor de zekerheid nog op mijn horloge gezet. Het ging prima.
Na een kilometer of 8 kwamen we tussen de 10km-lopers. Dan moest je soms even een minder ideaal (mul zand) deel van het pad nemen om iemand in te halen (of door de struiken als er verder geen plek was), maar goed. Achtervolgers zouden uiteraard hetzelfde hebben.
En was ik tot dan toe erg geconcentreerd op de bordjes en de navigatie om niet fout te lopen, dat verslapt toch iets als je tussen de andere lopers loopt.
En zo gebeurde het weer eens! Na een kilometer of 10 zag ik nog wel vaag een bordje naar links. Er liep ook een breed pad met een bocht van 90 graden naar links, waar de loper voor me inliep. Na een tijdje merkte ik op dat we alleen liepen. Blik om mijn horloge (navigatie) en ja hoor, we zaten niet meer op de route. Pfff, niet weer!!
Terughollen. Ja hoor, waar de bocht naar links liep, hadden we een klein paadje door het bos moeten nemen. Hoeveel had ik verloren? Zeker meer dan een minuut.
Ik kwam weer tussen de andere deelnemers en zag een teamgenoot die ook de 15km deed. Hoeveelste lig je? “5e” antwoordde hij, maar je kunt ze nog terugpakken.
Nou, daar was ik absoluut niet zeker van. Je moraal knakt, de vermoeidheid slaat toe en de laatste kilometers zouden erg zwaar worden, daar waren we voor gewaarschuwd.
Maar ik haalde niet snel daarna toch nog iemand van de 15km in. En een kilometer later vond ik aansluiting bij 2 lopers die me vroegen of ik ook de 15 deed? “Yup”. Zij dus ook. Ondertussen liepen dus ook nog 10km-lopers op het parcours, het overzicht was een beetje kwijt.
Ik haalde de 2 jongens in. Eentje zette de achtervolging in.
Een eindsprint heb ik meestal niet, dus daar kon ik het niet op aan laten komen. Maar ik was ook erg moe. En nu kwam het zwaarste stuk. Gewoon doen wat ik normaal ook doe. Flink tempo maken op de rechte stukken en absoluut niets forceren op de klimmetjes. We moesten ook nog een keer of 3 naar beneden om een klein watertje (zie foto) over te steken.
Ongeveer een kilometer voor het einde was er een flinke heuvel van zeker een meter of 8 (schat ik), die we 3x op moesten klimmen. Ik wist niet op welke positie ik liep, en ik had dus een achtervolger. En die moest ik voor de finish kwijt raken.
Maar nooit forceren in de klim. Dat deed ik dan ook niet, en ik merkte dat ik op de rechte stukken, waar ik dan weer aanzette, de achtervolger op een grotere afstand zette.
Ik herkende opeens het pad terug naar de atletiekbaan. Nog een paar honderd meter.
De atletiekbaan op, en daar hoorde ik de speaker zeggen dat ik warempel nog de eerste finisher op de 15km was. Hulde.
Goed, er werd verder bepaald niet snoeihard gelopen, maar winnen is altijd leuk natuurlijk.

Finish


Een lekker weertje om nog even op het terras te zitten en te wachten op de prijsuitreiking. Het was prima!

This entry was posted in Trail. Bookmark the permalink.

1 Response to October 13th 2018 – Orderbos Trail, Apeldoorn (15km)

  1. Mey says:

    SUPER!! That looks like one helluva trail!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.