September 8th 2019, Tallinn Marathon (Estonia)

Vandaag moest het dan gebeuren. Kwalificatie voor Boston. Zelf had ik me al gekwalificeerd, de vrouw nog niet. Benodigde tijd voor vrouw&leeftijd: onder de 3:40 en het liefst een aantal minuten. Dat zou een dik pr betekenen.
De voorbereiding was prima geweest. Braaf 4 lange duurloopjes gedaan, met als hoogtepunt een training over de Veluwe naar Arnhem Centraal, even afgepilst, en de trein weer terug.
De dag ervoor nog een leuke herinnering. We stonden op het verkeerde vliegveld in Düsseldorf. We waren al niet heel vroeg, en het andere vliegveld was nog wel een uur rijden. Dan zouden we zeker te laat zijn. Bleek het vliegtuig vertraging te hebben, waardoor we alsnog naar Tallinn af konden reizen.
De start was vlak bij ons onderkomen in het pittoreske centrum van Tallinn. Achteraf hadden we iets meer van voren willen/kunnen starten, we moesten best wel wat mensen inhalen in het begin. Het tempo was goed. Misschien heel ietsje te snel zelfs.
Weersomstandigheden perfect, daar kon het niet aan liggen. Parcours prima, niet te veel klimmen. Zelfs nog een stukje door een dierentuin.
De eerste helft ging prima. Maar de helft van de marathon ligt niet op de helft, maar na 32km van de 42km, luidt het gezegde. Niets is minder waar.
Daar kreeg de vrouw het moeilijk. We hadden inmiddels een ruime buffer naar die 3:40 opgebouwd, dat moest wel lukken. Maar om zeker ingeloot te worden zou het mooi zijn om zeker een minuut of 3 eronder te zitten. Dat kwam nu in gevaar.
Bij zo’n kilometer of 37 kreeg ik opmerkelijk genoeg een seintje: gooi het tempo maar iets omhoog en hou dat gewoon constant vast. En zo geschiedde. Knap, niet makkelijk om op een marathon na 37 kilometer weer terug te versnellen.
We liepen terug naar het centrum en met het ingaan van de laatste kilometer was het nog even ietsje versnellen. En zo rolde er mooi pr uit in 3:36:07. Kwalificatie voor Boston was een feit. Het bleef nog lang onrustig in het Estlandse…


This entry was posted in Marathons. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.