November 17th 2018 – Melaka Ultra, Malaysia

Volgende halte: Melaka. Met een behoorlijke Nederlandse historie. Het centrale kantoor heet hier gewoon “stadhuis”. Daar zit geen woord Maleisisch bij.
Afijn. De start was om 3:45 ‘s nachts, vier afstanden, ik deed de kortste dit keer: 30km.
Alhoewel Melaka vrij toeristisch is, was dat bij de echte start, 25km verderop in een strandplaatsje, niet zo. Sterker nog: voor zover ik het zag was ik de enige blanke. Dat zie je vrijwel nooit.
Wat je hier wel vaker ziet is dat mensen vrij hard van start gaan. Zo ook vandaag. Uiteraard weer veel vals plat vandaag, de eerste 100 meter was oplopend. Zodat ik binnen die eerste 100 meter al ietsje in het gedrang kwam van mensen die 50 meter sprinten en daarna al weer op adem moesten komen. Nadat de stofwolken enigszins waren opgetrokken, liep ik naar schatting in zo’n 15e positie. Maar ik haalde nog zeker een paar in, zodat ik misschien richting top 10 ging, ik was het overzicht een beetje kwijt.
Ik liep hier mee in de veteranen klasse. Vijf man daarvan mochten na de wedstrijd naar het podium, een mooi doel leek me.
We liepen met een hoofdlamp en wat ook verplicht was, was om een reflectie-hesje aan te hebben. Dan kan het wel ‘s nachts zijn, maar ik had het nog steeds behoorlijk warm met 2 laagjes.
De wegen worden hier niet afgezet voor hardloop-evenementen. De eerste 20 kilometer was er nog weinig verkeer, daarna kwamen we op een grotere weg te lopen, met meer verkeer. Ach, het went snel.
Drie postjes vandaag, vrij basic, maar voor 30km was het prima. Ik liep vrijwel vanaf de start met een jongen zo’n 50 meter voor me. Dankzij het reflecterend hesje kon ik hem mooi volgen. Leek me wel zo veilig, met het oog op de juiste route volgen. Op een bepaald moment moesten we namelijk weer een afslag hebben, waar de andere afstanden door liepen. Ik volgde gewoon het hesje, en die liep prima.
Bij de tweede post kregen we een groepje van 4 man in zicht. Vlak daarvoor hadden we al 1 of 2 man ingehaald. Het groepje duurde wat langer, maar na 25 kilometer hadden mijn voorganger en ik ze allemaal ingehaald.
Daarna raakte mijn voorganger ook uit het zicht. Geen probleem, parcours was goed aangegeven, en het was nog maar een kilometer of 5. Geen idee in welke positie ik liep, maar het leek me wel dat ik inmiddels bij de eerste 5 van de veteranen moest liggen. En het feit dat ik op een gegeven moment een dikke camera voor m’n neus kreeg die me even bleef volgen, deed me vermoeden dat ik toch wel vrij van voren moest lopen.
Toen ik nog zo’n 2,5 km op mijn horloge had, zag ik opeens mijn voorganger weer. Die zat er doorheen. Vrij snel liep ik naar hem toe. Nog even kort een woordje gewisseld, we hadden nog niet naast elkaar gelopen. Hij zei dat ie kramp had.
Nog even probeerde hij mee te lopen, hij haalde me zelfs weer in, maar dat moest hij 200 meter later bekopen, en ik liet hem achter me. Nog 1 kilometer.
Toen ik, na een dikke kilometer, de weg naar de finish meende te herkennen, bleef ik even staan. Ik had geen pijl naar rechts gezien. Volgens mij was het hooguit 100 meter naar rechts. Zeker weten deed ik het niet, en inmiddels kwam de jongen er weer aangelopen. Terwijl hij nog zo’n 60 meter van me af was, gebaarde ik vragend of dat inderdaad de weg naar de finish was. Ik had er beter in kunnen lopen, want de jongen gunde me geen blik waardig.

Helaas, de enige foto…

Hij zag me twijfelen, ging steeds harder lopen, en zonder me aan te kijken, sprintte hij in volle vaart langs me heen, rechts naar de finish. Tien seconden later waren we gefinisht, en tot mijn verbazing kreeg hij de nummer 1-kaart (die krijg je hier als je iets wint) voor de veteranen categorie. De leeftijd voor veteranen was waarschijnlijk 35+ en hij was iets ouder dan ik dacht.
Maar lekkere actie!! Persoonlijk zou ik zoiets niet in mijn hoofd halen, maar het interesseerde me ook weinig. Wel verrassend vond ik dat er nog maar eentje (een jongere) voor ons was gefinisht. En die lag niet ver voor ons!
Ach, ik kon weer een mooie bokaal in ontvangst nemen. Prima zo.

This entry was posted in Wegwedstrijden divers. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.