August 30, 2014 – Bernhezeloop, half marathon

Oké, eerlijk, ik ging voor die prachtige bokaal toen ik me inschreef voor deze wedstrijd. Ik heb iets met mooie bekers, leuker dan een enveloppie, en dit was een waar kunstwerk. Maar goed, toen was ik nog in de veronderstelling dat ik goed in vorm zou zijn. De vorm komt langzaam terug. Te langzaam naar mijn zin, maar
ik heb het er maar mee te doen. Toch maar aan de start dus voor de halve marathon van Bernheze. Ruud van Nistelrooy zou het startschot doen. Van de 10km dan, wij moesten het met de burgemeester doen. Een stortbui in de uren voorafgaand aan de wedstrijd was heerlijk, tijdens de wedstrijd bleef het droog. Om 5 uur gingen we van start. Vorig jaar was hier nog 1:11 gelopen, een absolute toptijd. Ik kon de borst dus natmaken.
Het eindpunt lag in een andere plaats en we liepen de gehele wedstrijd in zuid-westelijke richting. Uiteraard kwam de wind uit het zuidwesten. Hele route wind tegen dus. Dus 1 ding wilde ik niet vandaag, alleen lopen. Gewoon een leuk groepje uit zoeken.
Maar wat schetste mijn verbazing, bij de start gingen er twee man vandoor en daar achter bleef het angstvallig stil. En zo liep ik in een nooit verwachte 3e positie. Ik keek achter me, en de flinke groep achter me zat in de 1e kilometer al direct een seconde of 10 achter me. En om nou 10 seconden te gaan wachten… Bovendien was dat tempo gewoon te langzaam. Het zal toch niet, alleen lopen? Gelukkig maakte na ruim een kilometer iemand zich los uit het achtervolgende groepje en liep naar me toe. Eerst leek het erop en erover, maar na 20 seconden pikte ik toch maar aan. We liepen lekker in hetzelfde tempo. Na een kilometer of 4 speelde de wind wat op en moesten we over een smal pad. En daar ging ik de fout in. Ik wilde dat stuk het kopwerk doen, maar liep een veel te snelle kilometer. Niks voor mij, en mijn medeloper haakte ietsje af. De volgende dikke 10 km liep ik dus alsnog in mijn eentje. Wel ging het niet slecht en ik lag op een prachtige 3e positie. Wel waren de eerste twee lopers ook 40+ en zaten dus bij mij in de categorie. Ik hoefde dus maar ingehaald worden door 1 40+-er en ik liep het podium mis. Da

Finish

Finish

n kun je 4e overall worden, maar als de ouwe lullen alle voorste posities bezetten ben je alsnog de lul. Na zo’n 16km kwam m’n oude loop-kompaan naar me toe lopen en ging nu wel direct over me heen. Ik schatte hem in als een 30-er, maar zeker weten doe je dat nooit. Bij 17km keek ik voor het eerst sinds de 1e km weer achterom en er leek een achtervolger aan te komen. Ik begon te rekenen, hij zat op zo’n halve minuut, hij zou me nog kunnen pakken. En in een eindsprint verlies ik nog van een 80+-er. Mijn tactiek is dan altijd, direct versnellen (of tempo goed vast houden) zodat de moed bij de achtervolgers in de schoenen zakt. En dan het laatste stuk wat langzamer of op het tandvlees. Dat leek te werken. Ik had niet meer de kracht om achterom te kijken, maar als ik applaus voor mij hoorde, luisterde ik of ik applaus vlak achter me hoorde. Leek me niet. Nog ruim 1 kilometer. Het verkeer werd voor me stilgelegd, en na mijn passage mocht er weer een auto door. 1 auto of meerdere? Ik hield mijn twijfels. Op zo’n 800 meter voor de streep durfde ik eindelijk achterom te kijken. Niemand!! De ontspanning was terug. Het laatste stuk lekker uitgelopen (de eerste 20 waren echt verschrikkelijk maximaal), en over de finish. Daarna richting kleedkamers, waar toch mijn 1e vraag aan de nummer drie was hoe oud hij was. 34, yes!! Klein kind als ik ben, super blij met die bokaal. Nog even gezellig bijgepraat en ervaringen uitgewisseld met de top 4 en daarna naar de prijsuitreiking. Tot mijn verrassing ook nog een leuk gevulde envelop erbij.

Bokaal

Bokaal

Een zeer goed en gezellig georganiseerde wedstrijd (veel hoempapa bandjes) en een goed gevoel aan overgehouden. Alhoewel; nog steeds niet top die conditie, maar we gaan langzaam vooruit. Nu eens kijken in andere oorden 😉 foto’s volgen

This entry was posted in Half marathon. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.