May 18th, 2013 – Vital Centre loop, Raalte (5km)

Podiumplek

Vital Centre loop Raalte

Het plan was eigenlijk om bij de Rietplasloop in Emmen een pr op de 5km neer te zetten. Op het laatste moment bleek echter dat de afstand dit jaar niet gecertificeerd was. En dus maar besloten om in Raalte te lopen op een gecertificeerd parcours. Daar moest het dus gebeuren, ik had “gepiekt” om hier goed te zijn en een leuk persoonlijk record neer te zetten. De trainingen waren tot aan deze week erg goed gegeaan. De week voorafgaand aan deze wedstrijd was ik iets minder fit, dus wat meer rust genomen. Dat kan prima uitpakken had ik al eerder gemerkt. Bij de start voelde in me in ieder geval weer fit. De eerste honderden meters was het het bekende verhaal. Ik ging iets sneller dan gepland weg (voelde prima), maar er waren er nog genoeg die hun krachten niet goed konden inschatten. Die kon ik binnen de kilometer al weer terug pakken. Er liep een klein groepje voor me, die gingen net iets te snel voor me. Op het kilometerpunt hoorde ik tot mijn verrassing 2 lopers mij naderen, dat gebeurt me niet vaak. Mooi dacht ik, daar kan ik mooi aanpikken, eindelijk wat profiteren van lopen in een groepje. Dat duurde ongeveer zo’n 200 meter. Ik merkte dat het tempo bij de 2 mannen toch ietsje terug viel. Dat was niet de bedoeling. Langzaam haalde ik ze dus maar weer in. Ze konden niet aanhaken. En dus was het toch weer het oude verhaaltje, de volgende 3,5km liep ik weer alleen.
Het waren 2 rondjes van 2,5km. Bij de eerste passage van de start/finish zat ik op een keurige 9:16. Precies op schema! Er liep nog een jongen voor me die ik mooi als richtpunt kon gebruiken. Na zo’n 3,5km kon ik hem inhalen. Inmiddels had ik door dat ik aardig dicht bij m’n richttijd van 18:30 in de buurt kon komen, dat ging goed! Voorlopig m’n laatste kans op een goede 5km, dus die laatste kilometer was het alles eruit persen. Uiteindelijk een verval van 2 seconden in de 2e ronde, en een finish in een officiele tijd van 18:34, een dik persoonlijk record.
Laatste loodjes

Laatste loodjes

Lekker hoor! Wel jammer dat ik zelf 18:31 klokte, maar dat komt misschien ook omdat ze hier niet met bruto/netto tijden werkten. Ik startte vanaf rij 3, dus misschien had ik daar een paar seconden verloren. Het mocht de pret niet drukken, missie geslaagd.
Er waren prijzen te verdelen in 2 categorien; tot 40 jaar en de categorie vanaf 40 jaar. Ben ik toch net even 40 en werd ik toch even 3e. Voor het eerst een podiumplek met een gevulde envelop, het moet niet gekker worden. Niet overdrijven, het was net genoeg voor de inschrijf- en reiskosten, maar er stond een zeer tevreden man!
Nu nog één race tegen de klok, 26 mei tijdens de Leiden Marathon staat er voor mij een 10km op het programma. De weersomstandigheden lijken (net als vandaag) prima te worden, wat toch een hele meevaller is voor de tijd van het jaar. Voor hardlopen moet het eigenlijk wel onder de 18 graden zijn. Nog 1 keer knallen op een reguliere afstand, en dan gaan we de zomer in met allemaal leuke trailruns.

This entry was posted in 5KM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.