October 3rd, 2014 – Asselse 2 mijl (4 mijl), Apeldoorn

Even voor de leuk een kort wedstrijdje tussen de marathons en ultra’s door. Het is denk ik, niet verkeerd om af en toe een korte afstand te pakken en even helemaal voluit te gaan.
Ook nog bijna een thuiswedstrijd, in de Asselsestraat in Apeldoorn wordt sinds enige jaren de Asselse 2 mijl gehouden. Met dit jaar ook een dubbele afstand. Nu is 2 mijl wel erg kort, dus ik koos voor de 4 mijl (6.4km). In voorgaande jaren bracht deze wedstrijd vele nationale en internationale toppers aan de start. Ook vanavond een sterk deelnemersveld, oud-Olympia-ganger Gert Jan Liefers wilde een aanval doen op het parcours-record (op de 2 mijl). We startten samen met de 2 mijl, zodat je weer niet kon zien wie welke afstand liep. Ach, dat maakt het ook weer spannend.
We werden weggeschoten door inwoner van de Asselse Straat, Andrea Deelstra, afgelopen zomer nog 13e op het EK Marathon, maar nu geblesseerd.

4th place, 1st loser

4th place, 1st loser


De afgelopen anderhalve week was de vorm eindelijk weer bijna helemaal teruggekomen, en trainingen zijn leuk, maar in een wedstrijd kun je beter zien hoe je er voor staat. Daar gingen we. De eerste kilometer had ik het gevoel dat het niet erg snel ging, maar de snelheid op mijn horloge gaf aan dat ik het mis had, we gingen wel degelijk weg in een prima tempo. Een lekker gevoel, ik liep dus ontspannen, maar snel genoeg. Aangezien het parcours in 1 straat was, waren er 2 180-graden-draaipunten per ronde. Niet goed voor de snelheid, maar dat geldt voor iedereen, dus voor de wedstrijd maakt het niet uit. Het zorgde er wel voor dat je vaak langs het publiek liep, en het was al donker, wat het wel een gezellige wedstrijd maakte. Voor het eerste keerpunt zag ik aan de andere kant van de weg al de twee koplopers terugkomen, Gert Jan Liefers en een Keniaan. Zelf pikte ik vanaf dat moment hier en daar al wat lopers op. Dit ging zo door tot zo’n 3km. Dat was vlak voor de passage start/finish, waar de deelnemers aan de 2 mijl konden stoppen. Vlak voor de finish werd ik nog snel even door drie man ingehaald. Die konden stoppen bij de finish, ik was pas halverwege. En daar werd mij door iemand toegeschreeuwd dat ik in 5e positie lag. Ow, dat is lang niet slecht. Ik had van tevoren niet gedacht met de voorsten mee te doen.
Het ging nog steeds goed. Uiteraard sloeg de vermoeidheid toe, op korte afstanden is het altijd lange tijd op je max lopen. Maar ik kon lekker doortrekken. Ik liep zelfs in op de nummer 4. Aan de andere kant van de weg zag ik de koploper, de Keniaan, die dus ook voor de 4 mijl had gekozen. Daar stond geen maat op. Maar goed, ik liep mijn eigen race. In de 5e kilometer haalde ik de nummer 4 bij, en ging erop en erover. Voor me zag ik de nummer 3 wel, maar die was nog wel een eindje weg, en ik liep niet op hem in, de afstand bleef gelijk. Dat zou hem niet meer worden. Het laatste keerpunt, en nog een een kleine kilometer naar de finish. Ik kon het tempo erin houden, en kwam op een zeer verdienstelijke 4e plaats over de finish, in een voor mij prima tijd. In absolute top-vorm kan het nog wel een beetje sneller, maar ik ben nu ook niet getraind voor de korte afstanden. Een bevestiging dus dat ik op de goede weg ben. Mooi!

Doorkomst

Doorkomst

This entry was posted in Wegwedstrijden divers. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.